torstai 5. tammikuuta 2012

Valkoista elämän suuriin hetkiin

Aamulla istuessani ratikassa matkalla töihin, katselin ihmisiä ja totesin vaatteiden värityksen olevan kohtalaisen maanläheistä, jopa harmaata. Siinä istuessani ja unihiekkaa vielä silmistä hieroessani, rupesin pohtimaan valkoista väriä suomalaiseen pukeutumiseen liittyen.

Suomalaisten yllä harvemmin näkee kokonaan valkoista asua, lukuunottamatta asusteita, kuten myssyjä, lapasia ja kaulaliinoja. Kesällä uskaltaudutaan pukeutumaan keveämmin, myöskin värien puolesta, silti kokovalkoista asua näkee harvoin.

Valkoinen väri vaatteissa on ehkä suomalaisessa kulttuurissa saanut statuksen, joka liittyy juhlavuuteen, kunnioitukseen ja on jopa harraskin asemaltaan. Ainakin ihmisen elämänkaareen liittyvissä hetkissä ja tapahtumissa, suurissa sellaisissa, voidaan löytää selvä yhteys valkoiseen pukeutumiseen.

Ajatellaanpa, että mm. kastetilaisuudessa valkoinen kuvastaa viattomuutta ja puhtautta. Vauva puetaan valkoiseen kastemekkoon, ja sukupuolen tunnuksena on usein joko vaaleanpunainen tai vaaleansininen rusetti mekossa. Lisäksi kastemekko saattaa olla perinteinen, suvun muidenkin jäsenien yllä kerran olleena.

Naimisiin mentäessä morsiamen perinteinen hääpuku on valkoinen, joko puhtaan- tai kermanvalkoinen. Vaikkakin nykyään yleistymässä ovat myös muut värit, mutta lienee vanhan ajan mukaisen ajattelutavan mukaan valkoinen hääpuku korostaa morsiamen neitseellisyyttä. Ajattelutapaan liittyy myös, että jos vihkivalat vannotaan uudestaan eri sitoutumisen yhteydessä, ei morsiamen ole soveliasta enää käyttää valkoista pukua uudestaan. Vaikka, ajat ja ajattelutapa ovat muuttuneet liberaalimpaan suuntaan, silti monille naimisiinmeneville valkoinen hääpuku on edelleen se halutuin merkittävän päivän kunniaksi.

Myöskin ihmisen kuollessa, vainaja puetaan valkoiseen pukuun, jolleivat omaiset halua vainajan omia vaatteita puettavaksi tämän ylle. Tämän voisi ajatella olevan kunnioitusta ja hartauttakin kuvaava ele. Saatamme vainajan, jollekin rakkaan ihmisen maalliset jäännökset kunnioittavasti haudan lepoon.

Valkoisen puvun merkitys elämän suurissa hetkissä on huomion arvoinen, vaikkakaan mikään ei estä rikkomasta traditioita tai sen sijaan noudattamaan niitä perinteisesti.

Hyvää alkanutta vuotta kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti