tiistai 29. marraskuuta 2011


                                KELTAINEN KIRJASTO

Aurinkoinen tervehdys kirjojen ihmeellisestä maailmasta. Keltainen kirjasto on Tammen kustantama ulkomaiseen käännöskirjallisuuteen keskittyvä kirjasarja. Sarja syntyi 50-luvun alussa, Tammen silloisen johtajan Jarl Hellemanin aloitteesta, paikkaamaan suomen kehnoa uusien käännöskirjojen valikoimaa. Ensimmäinen teos oli Alan Patonin Liian myöhään vesipääsky (1953). Keltainen kirjasto on Suomen keräillyimpiä sarjoja, ja harvinaisimpien teosten hinnat liikkuvat useissa kymmenissä euroissa. Sarjasta on ilmestynyt tähän mennessä jo 427 teosta, ja matka senkun jatkuu. 


ILOINEN KELTAISEN KIRJASTON LUKIJA!
Monia Nobelin palkinnon saaneita kirjailijoita julkaistiin sarjassa kauan ennen heidän voittoaan. Sarjassa on ilmestynyt useita Doris Lessingin, Ernest Hemingwayn ja Jose Saramagon teoksia. Esimerkiksi James Joycen Odysseus ja J.D. Salingerin Sieppari ruispellossa koristavat sarjan merkittävimpien julkaisujen rivistöä.


Nostan tässä esiin pari itselleni läheistä kirjaa, joiden kirjoittajat minulla on ollut lisäksi kunnia tavata. John Irwingin Ystäväni Owen Meany (1989) kertoo pienestä lyhytkasvuisesta pojasta, jonka koko elämä kulkee hänen ennalta näkemäänsä kohtaloa kohti. Kirja on huumorilla höystetty kasvukertomus, joka saa pohtimaan elämän rajallisuutta ja tekemiemme valintojen merkitystä.
John Irwing Helsingissä 2010

Jose Saramagon Toinen minä kertoo Tertuliano Maximo Afonso -nimisestä miehestä, joka huomaa elokuvaa katsoessaan erään näyttelijän olevan täydellinen kopio itsestään. Tarina on paikoin hyvin jännittävä ja ja muuttuu yhä omituisemmaksi. Saramago on loistava tarinan kertoja.

Mainitsen vielä muutaman teoksen, joita en ole lukenut ja jotka ovat lukulistani kärjessä. Ensimmäinen on Gertrude Steinin kirjoittama Alice B. Toklasin omaelämänkerta. Stein piti 1900- luvun alkupuolella Pariisissa kirjallista salonkia naisystävänsä Toklasin kanssa. Salongin vieraisiin kuuluivat mm. Hemingway ja James Joyce. Peter Nadasin Muistelmien kirja 1 ja 2 kiinnostavat myös kovasti. Nadasin kirjat sijoittuvat kommunistiseen Unkariin ja DDR:ään.


Olette siis jaksaneet lukea tekstin tänne asti rakas lukija. Kun masentaa ja aurinko ei paista, tarttukaa rohkeasti (Keltaisen kirjaston) kirjaan ja taas loistaa tuo keltaisista kultaisin taivaankappale. 

Aurinko laskee Hiekkaharjussa.

                                                                                

                                                                                                                                                

3 kommenttia:

  1. Hyvä Jg! hyvä et mun mitään järkeä-tekstin jälkeen tulee jotain tällast asia tekstiä ;) -Oona

    VastaaPoista
  2. Pikachusta erityisboonukset! :-)
    -Meri

    VastaaPoista