torstai 26. tammikuuta 2012

Mustia mietteitä

Mustaa, mustaa ja mustaa. Saisinko tarjoilla? Otatteko juomana vai tuhdimpana tavarana? Suhtaudutteko asiaan positiivisesti vai negatiivisesti? Elämään liittyy musta, siihen sisältyy paljon mustaa konkreettisesti ja abstraktilla tasolla. Ei tarvitse kuin katsoa ympärilleen ja näkee mustaa, paljon mustaa. Musta on tyylikästä, musta on surullista, musta on virallista ja musta voi kuvastaa identiteettiä ja esiintyä ihonvärinä.

Kuka väittää mustaa surun ilmentymäksi, tämän perusteella olisin ollut valtavan surullinen ison osan elämääni ja varmaan ehtinyt koluta puolen Suomen hautajaiset lävitse. Toisaalta mustaan pukeutuminen on henkilökohtaisesti minulle mielekästä, ei välttämättä tyylikkyyden tavoittelun kannalta vaan tottumuksen. Musta on minun värini, johon on helppo yhdistellä muita värejä jos siltä tuntuu. Musta on suojaväri, sen avulla on helppo sulautua massaan, toisin kuin kirkkaankeltainen herättää usein huomiota vangitsemalla katseita. Musta on tavallista, musta on massaa eikä pelkästään mustan avulla erotu elämää suuremmaksi yksilöksi, tarvitaan jotain radikaalimpaa – luonnetta tai materiaa lisäksi.

Musta voi olla myös mielentila, synkkä ehkäpä surullinen tai ainakin kaihoisa. Synkkä mieli, musta mieli ja tuhoavat ajatukset, jotka halutaan usein pitää omana tietona. Siksipä musta voi olla pelottavaa, ajatuksia ei voi lukea eikä toisen mieleen tunkeutua vaikka uteliaisuus kipristelisi varpaita. Melankolisuuteen taipuvat ihmiset vajoaisivat negatiivisuuden virtaan jos kaikki mielen mustuus julkistettaisiin.

Mustassa on paljon positiivistakin. Musta kahvi virvoittaa väsyneen hereille, tarkemmin ottaen kofeiini, mutta kahvi on mustaa. Lakritsi on musta nautinto ja salmiakki miellyttää monia. Listaa voisi jatkaa pidemmällekin, mutta en aio tyhjentää pöytää sen suhteen.

Musta on seksikästä, salaperäistä ja mystistä, ainakin niin se tahdotaan meille median kautta tarjoilla. Todennäköisesti tämäkin on vain makuasia, kuten ylipäänsä kaikki edellä mainitut ajatukset mustasta. Jokainen tarpeen tullen pohtikoon omaa suhtautumistaan mustaan, joko positiiviselta tai negatiiviselta kannalta. Makuasioista ei voi kiistellä.


1 kommentti:

  1. Hyviä mietteitä, pistää ajattelemaan. Olet saanut mustasta monta tasoa esiin.

    VastaaPoista